Sterilisatie bij de man (vasectomie)
Deze folder geeft een globaal overzicht over de gang van zaken rond vasectomie. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen weer anders kan zijn.
Wat is een vasectomie?
Sterilisatie bij de man door middel van vasectomie is een ingreep, waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaad/teelballen) en de prostaat worden onderbroken. Daarbij worden de zaadleiders doorgesneden, dichtgebrand en afgebonden. Dit betekent dat u in principe definitief onvruchtbaar wordt. Erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden door de ingreep niet verstoord. Er treedt een gewone lozing van zaadvloeistof op. Deze vloeistof bevat enige tijd na de ingreep echter geen zaadcellen meer, het volume is dan ook geringer. De zaadcellen worden door het lichaam opgenomen en de aanmaak neemt af.
Voorbereiding
- De dag voor de ingreep moet u het scrotum (de balzak) goed en ruim ontharen.
- Neemt u een strakke onderbroek of zwembroek mee.
- Vergeet niet uw ponsplaatje mee te nemen.
De behandeling
De behandeling geschiedt poliklinisch. Na ontkleding van uw onderlichaam neemt u plaats op de behandeltafel. U wordt plaatselijk verdoofd. Hierna worden er rechts en links sneetjes in de balzak gemaakt waarlangs de zaadleiders tevoorschijn kunnen worden gehaald. Vervolgens wordt aan elke zijde een stukje van de zaadleider weggenomen. De eindjes worden afgebonden en soms dichtgeschroeid. De huid wordt met een hechting (die vanzelf oplost) gesloten.
Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties, ook al komen ze gelukkig weinig voor. Na deze ingreep kan er vocht uit de wond komen en kan de huid verkleurd raken. Soms treedt er een bloeduitstorting op. Soms ontstaat, vaak veel later, na de ingreep aan het dichte uiteinde van de zaadleider een bobbeltje van een paar millimeter tot een centimeter dikte. Dit is een opeenhoping van zaadcellen. Het is onschuldig, er hoeft niets aan gedaan te worden. Een zeldzame keer mislukt de ingreep, bijvoorbeeld doordat spontaan herstel van de zaadleider optreedt.
Na de ingreep
- Gebruik een strakke onderbroek of zwembroek.
- U kunt zich door de ingreep wat vervelend voelen. Er kan pijn optreden en/of een zwelling op en onder de zaadballen.
- Aanbevolen wordt de eerste 24 uur na de ingreep zo veel mogelijk rust te houden.
- Na een dag kunt u weer aan het werk tenzij u zwaar lichamelijke arbeid verricht.
- Als de wond het toelaat, kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben.
- Het is wel NOODZAKELIJK anticonceptie toe te passen totdat in het laboratorium is aangetoond dat het ejaculaat geen zaadcellen meer bevat.
Resultaat
Volledige steriliteit (onvruchtbaarheid) is meestal pas na zes tot acht weken bereikt. Geadviseerd wordt in deze periode ongeveer vijftien tot twintig zaadlozingen te hebben, zodat de zaadleiders en de prostaat al hun zaadcellen kunnen afvoeren. Na deze periode moet het sperma microscopisch onderzocht worden om vast te stellen of er nog levende zaadcellen aanwezig zijn. Wanneer dit niet het geval is en u de uitslag hebt vernomen bent u pas volledig zeker over het succes van de ingreep.
Hersteloperatie
In principe bent u na een vasectomie definitief onvruchtbaar. Mocht u onverhoopt vanwege welke oorzaak dan ook overwegen het resultaat van de vasectomie te laten corrigeren, dan kan een poging tot een hersteloperatie worden ondernomen. Door microchirurgie kan de continu‹teit en de doorgankelijkheid van de zaadleiders hersteld worden. De kans op succes is matig.
Spermacontrole
U krijgt een potje en een laboratoriumformulier mee voor spermacontrole ongeveer twee maanden na de ingreep. Een hoeveelheid ochtendsperma dient u op te vangen en binnen twee uur op het laboratorium af te leveren om het onderzoek op de juiste wijze te kunnen doen. Dit sperma verkrijgt u via masturbatie (zelfbevrediging) of coïtus interruptus (terugtrekking voor de zaadlozing). U krijgt schriftelijk bevestiging van de uitslag.