e-mail: info@chirurgennoordwest.nl

Team chirurgie bij kinderen

Het team chirurgie bij kinderen van Chirurgen Noordwest stelt zich graag aan u voor.

Werkterrein

Chirurgie bij kinderen onderscheidt zich van algemene chirurgie omdat kinderen vaak een andere benadering en een andere behandeling nodig hebben dan volwassenen. Dit vraagt speciale kennis en een andere omgeving dan voor volwassenen.
Binnen de chirurgie bij kinderen bestaat een verdeling tussen:
  • de 'bijzondere chirurgie' bij kinderen
  • de 'algemene chirurgie' bij kinderen

Bijzondere chirurgie
De bijzondere chirurgie bij kinderen omvat vooral veel voorkomende aandoeningen zoals kinderliesbreuken, niet ingedaalde testis, bepaalde halscystes, fistels en nog een paar veel voorkomende en wat zeldzamere aandoeningen.

Algemene chirurgie
De algemene chirurgie bij kinderen gaat onder andere over de behandeling van veel voorkomende aandoeningen, zoals blindedarmontsteking, abcessen, ingegroeide teennagels en enkelvoudige ongevalsletsels. Ook worden in ons ziekenhuis kinderen behandeld met ernstige en/of meervoudige letsels als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval.

Gespecialiseerde zorgverleners

De bijzondere chirurgie bij kinderen wordt gedaan door chirurgen, die door de Nederlandse Vereniging voor Kinderchirurgie gecertificeerd zijn als chirurg voor kinderen. De algemene chirurgie kan ook door andere leden van het team gedaan worden. Dat gaat dan bijvoorbeeld over een traumaoperatie door een traumachirurg. In het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk wordt de brandwondenzorg bij kinderen uitgevoerd.

Samenwerking met andere specialismen

Bij de chirurgie bij kinderen wordt nauw samengewerkt met kinderartsen, neonatologen, intensivisten, anesthesiologen en radiologen. Hierdoor is een optimale bundeling van ervaring en vaardigheden gegarandeerd. Ook wordt nauw samengewerkt met andere snijdende specialisten, kinderchirurgische verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici speciaal ingesteld op de behandeling van kinderen.

Voor zeldzame of sommige aangeboren of ingewikkelde aandoeningen wordt nauw samengewerkt met de kinderchirurgen van Amsterdam UMC. Ook kinderen jonger dan een maand worden doorverwezen naar het academisch ziekenhuis.